Magnezijum hlorid - čudesno ublažavanje bola i relaksacija celog tela

 

Izazovi su tu svuda oko nas: nova radna nedelja, novi poslovni projekti, novi ciljevi i konstantno nastojanje da se ispune i tuđa, ali i sopstvena očekivanja. Savladati nove veštine, nikada ne kasniti, ostvariti bolje rezultate od već postignutih, biti proaktivan, biti u dobroj fizičkoj kondiciji, zdravo se hraniti, misliti pozitivno, biti tu za druge...

Sa promenom godišnjeg doba i ubrzanim ritmom života, uobičajeno je da čovek oseća blagi umor. Izraženi bolovi u mišićima, pak, praćeni napetošću, glavoboljama, promenama raspoloženja i nedovoljno kvalitetnim snom, teško mogu da se pripišu samo dolasku zime, pogotovo ako su postali deo svakodnevnice.

Ne samo što se uz njih teže obavljaju aktivnosti bilo koje vrste, već se smanjuje i užitak u onim lepim stvarima oko nas.

Postavlja se pitanje ako je osoba fizički zdrava, koji su to uzročnici ovih simptoma? Šta to treba da uradimo da bi smo se ponovo osećali dobro?

 

porodica

 

Značaj magnezijuma

Magnezijum je važan mineral koji učestvuje u preko 300 enzimskih reakcija u ljudskom telu uključujući regulisanje funkcije mišića i nerava, pravilan rad srčanog mišića i održavanje imuniteta.

Pomaže poboljšanju kvaliteta sna i ima umirujuće dejstvo na nervni sistem. Učestvuje u regulisanju raspoloženja, smanjenju anksioznosti, razdražljivosti, glavobolja. Smanjuje fizičku iscrpljenost i blagotvoran je za opuštanje celog tela. Delotvoran je u procesu detoksikacije od industrijskih otrova iz okruženja, teških metala i ostalih toksina.

Kratkoročni nedostatak magnezijuma može dovesti do smanjenog lučenja serotonina i, posledično tome, do nervoze, anksioznosti, pa čak i depresije.

Dugoročni nedostatak magnezijuma u organizmu ispoljava se kroz simptome gubitka apetita, mučnine, hroničnog umora, grčeva, mišićne slabosti.

U organizam ga unosimo konzumirajući orašaste plodove, zeleno lisnato povrće, žitarice celog zrna, mahunarke, ribe, jogurt i druge namirnice, kao i vodu. Poslednjih godina se pak dovodi u pitanje količina magnezijuma u namirnicama, pa samim tim i količina magnezijuma koju unosimo kroz hranu.

 

orašasti plodovi

 

Studije dokazuju da je pad koncentracije magnezijuma u žitaricama, pa i ostalim namirnicama biljnog porekla izazvan neadekvatnim đubrivima, efektom staklene bašte, odnosno globalnim zagrevanjem i visokim koncentracijama ugljen dioksida.

Nažalost, određeni zvanični podaci pokazuju da je unos magnezijuma kroz hranu kod prosečnog čoveka danas nedovoljan, te da postoji izražena potreba za dopunom ovog minerala kroz suplemente.

Dnevna preporučena doza magnezijuma zavisi od pola i uzrasta. Za odraslog muškarca iznosi 420 mg dok su za žene preporučene doze nešto manje i iznose 320 mg.

 

Ublažavanje simptoma umora, bola i napetosti mišića

Popularne Epsom soli (magnezijum sulfat) su se prema iskustvima ogromnog broja ljudi pokazale veoma korisnima u ublažavanju stresa i napetosti, odnosno bola u mišićima.  Preporučuju se kao deo holističkog, prirodnog pristupa nezi tela i duha. Lako se rastvaraju u toploj kupki i ulaze u organizam preko kože.

 

Magnezijum krema

Na sličan način kao soli za kupanje, dakle transdermalno deluje i Magnezijum krema, možda praktičnija za primenu i svakako dopunjena prirodnim, biljnim komponentama za postizanje relaksacije celog tela.

 

muskatna žalfija

 

Ova aromaterapeutska krema pored rastvora magnezijum hlorida sadrži etarsko ulje  muskatne žalfije, koje deluje umirujuće, antiinflamatorno i antispazmično. Dokazano pomaže kod napetosti mišića i grčeva. Ublažava bolove, zagreva telo i umiruje ga.

Etarsko ulje morača osim što je antiseptik, doprinosi kvalitetu magnezijum kreme tako što ima detoksikacione efekte, a ujedno može pomoći smanjenju grčeva digestivnog trakta, kao i nadimanju. Visoko je antioksidativno jedinjenje koje ima i antimikrobna svojstva. Ovo ulje povoljno utiče na metabolizam, te se može smatrati da čini pozitivan doprinos u procesu mršavljenja. Ima sposobnost da minimizira depozite masti u krvotoku korišćenjem uskladištenih izvora energije.

 

žalfija

 

Još jedan aktivan sastojak kreme je lavanda, sa svojim protivupalnim i analgetskim svojstvima, čineći adekvatnu dopunu za tretiranje bolova mišića i napetosti.

Odlična je i za ublažavanje otoka, mišićnog spazma izazvanog mentalnim stresom i anksioznošću.

Krema je vrlo nežna i prija svakom tipu kože. Etarsko ulje geranijuma koje se ekstrahuje iz cele biljke, kao još jedan njen aktivni sastojak, utiče na opuštanje mišića i kože tela, dok kroz aromaterapiju doprinosi smanjenju osećaja stresa i umirivanju.

 

Kako se koristi Magnezijum krema

Magnezijum krema se koristi svakodnevno, a prema potrebama se može više puta dnevno utrljavati na bolna mesta.

Bezbedna je i za decu i može imati neprocenjivu ulogu u umirivanju deteta pred spavanje, a ujedno i u doprinosu kvalitetnom zdravom snu, kao jednom od osnovnih uslova za zdravlje i dobar imunitet.

 

Magnezijum ulje

Fizički aktivnim osobama i sportistima, kao i osobama podvrgnutim teškim fizičkim i mentalnim naporima preporučuje se Magnezijum ulje.

 

magnezijum ulje

 

Slično kremi, koristi se utrljavanjem u kožu na bolna mesta ili u predele gde je koža tanja kako bi apsorpcija bila brža.

Osim pomenute lavande i muskatne žalfije, Magnezijum ulje sadrži u sebi etarsko ulje smilja, poznato po svojim analgetskim i antispazmičnim svojstvima. Odlične rezultate pokazuje i kod ublažavanja glavobolje, migrene i bolova u predelu abdomena.

Odlično je protivupalno sredstvo, pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, čisti i zateže kožu i eliminiše sitne bore i nepravilnosti na koži čineći je mekom na dodir.

 

Kako se koristi Magnezijum ulje

Prskanjem 10 puta dnevno u bilo koje doba dana i utrljavanjem na bolna mesta ili na tanje delove kože obezbediće se adekvatan unos magnezijuma u organizam. Najbolje je koristiti ga posle tuširanja, kada je koža čista i spremna za maksimalnu apsorpciju.

Sportistima i osobama izloženim fizičkom naporu savetuje se nanošenje ulja nakon vežbanja i tuširanja.

Ukoliko se preparat koristi sa prvenstvenim ciljem obezbeđivanja kvalitetnog sna, najbolji efekti će se postići nanošenjem ulja pred odlazak na spavanje. 

Izbegavajte prskanje na predele oko očiju i ostalih osetljivih područja, kao i na predele sa oštećenom kožom.

 

Prednosti transdermalnog unosa Mg

Magnezijum krema i Magnezijum ulje snabdevaju organizam potrebnom količinom magnezijuma, neguju kožu, brzoupijajući su i puni hranljivih elemenata. Transdermalni način sve više dobija na prednosti u odnosu na oralni unos magnezijuma, jer nema neželjene efekte pre svega na digestivni trakt.

  • Blagotvorno dejstvo ima posebno na osobe sa dijagnozom fibromijalgije, stanja praćenog mišićno-skeletnim bolom udruženim sa zamorom i poremećajem sna, memorije i raspoloženja. Prirodno opušta mišiće i učestvuje u regulisanju nervnog sistema i oslobađanju od bola.
  • Magnezijum hlorid ublažava anksioznost i depresiju tako što potiskuje proizvodnju hormona stresa i sprečava njihov ulazak u mozak. 
  • Sjajan je borac protiv insomnije
  • Olakšava tegobe osobama sa astmom. Utrljavanjem ulja na grlo, grudi i leđa magnezijum hlorid smanjuje napetost mišića disajnih puteva.
  • Nedostatak ili nizak nivo magnezijuma u organizmu vezuje se za prekomernu proizvodnju proinflamatornih jedinjenja koja dovode do upalnih procesa. Redovnom upotrebom preparata sa sadržajem magnezijum hlorida ovi procesi, pa i nastanak bolesti se sprečavaju
  • Doprinosi očuvanju zdravlja srčanog mišića, čvrstoći kostiju, pomaže kod visokog krvnog pritiska, dijabetesa, migrena.

 

Učestalost i period upotrebe Magnezijum kreme i ulja

Preparati se mogu nanositi u bilo koje doba dana ili po potrebi, ali je od izuzetnog značaja doslednost. Kod nekih osoba je dovoljno dve nedelje da se ostvare i osete potpuni benefiti i blagotvorno dejstvo magnezijum hlorida, dok će kod drugih biti potrebno nešto duže vreme.

Preporučena dnevna doza ulja je 10 prskanja na dan, a kreme oko 5 mg. Međutim, dobro je znati da je magnezijum mineral za koji ne postoji gornja količinska granica unosa transdermalnim putem. Apliciranjem preparata na kožu aktivni sastojci dolaze do krvi, odakle se magnezijumom snabdeva ceo organizam.  Eventualni “višak” magnezijuma unet u organizam telo će prirodnim putem odstraniti.

Jedna od preporuka koju često čujemo jeste da vodimo dnevnik stanja organizma, da zapisujemo svaki dan kako se osećamo, da ocenjujemo nivo bola i tegoba drugih vrsta na nekoj skali kako bi smo rezultate mogli realno da sagledamo kroz određeni period vremena. 

Čudesnost ublažavanja bola nije u magiji, već u prirodi i nama samima. Treba samo dobro oslušnuti svoje telo i pružiti mu adekvatnu negu, danas veoma dostupnu i provereno delujuću.