Podsetnik da je zima tu - ispucale usne

Još jedno zimsko jutro. Alarm se oglašava, a napolju je i dalje mrak. Ulična svetla obasjavaju kišne kapi, a njihov ujednačen zvuk nas kao šapat drage osobe vuče nazad u krevet. Telo bi još da odmara, ali mozak se odlučno budi. Misli se već ređaju jedna za drugom. Obaveze čekaju, te je vreme za akciju!

Čitava zima kao da je protkana praznicima koji nam umeju uneti radost u svakodnevnicu. Radost zbog druženja, ukusnih specijaliteta na trpezi, pesme, veselja. U gradu se oseća neka užurbnost. Takozvana šoping manija se intenzivira. Kolone vozila u saobraćaju kao da su sve duže, mesta za parking je sve manje, gužve su na sve strane. Treba kupiti poklone, ukrasiti dom, spremiti na vreme jelovnike i planove aktivnosti, a ne zanemariti svakodnevne obaveze i po mogućnosti sačuvati vedro raspoloženje i blistav osmeh na licu. A to nije lako!

Ponekad nas preplavi osećaj nestrpljenja ili neki unutrašnji nemir čak i kada se pripremamo za lepe događaje. Nagomilaju se zadaci, planovi se menjaju svaki čas, nervoza postaje dominantan osećaj u telu. U tim trenucima grickanje i oblizivanje suvih usana deluje kao mehanizam za umirenje, dok zapravo ne postoji ništa gore što se može učiniti za ostvarenje onog željenog blistavog osmeha. 

 

ispucale usne

 

4 razloga za ispucale usne tokom zime

Uslovi u kojima se boravi

Hladnoća, smanjena vlažnost vazduha i vetar koji u zimskim mesecima bivaju sastavni deo spoljašnjeg scenarija itekako doprinose da usne budu suve i ispucale. Ipak, ovi uslovi niti su jedini, niti glavni uzročnik problema sa ispucalim usnama. 

Suv vazduh u zagrejanim prostorijama u kojima provodimo najveći deo dana čini da se izvlači vlaga iz kože. Na svim delovima tela koža postaje suvlja, ali se to naročito primećuje na licu i usnama. 

Zato je dobro učiniti sve što je u našoj moći da obezbedimo adekvatnu vlažnost vazduha ako ne baš u svim prostorijama, bar u onoj u kojoj najviše boravimo i u onoj u kojoj spavamo. “Stara dobra” šerpica sa vodom na radijatoru, ili neki moderan ovlaživač vazduha eliminisaće uzrok nastanka ispucalih usana, a na nama ostaje da im dalje pružimo adekvatnu negu.

 

 

Određene životne navike

Da bi smo pravilno negovali svoje usne, važno je da razumemo njihovu specifičnost. 

Za razliku od kože koja prekriva preostali deo našeg tela, koža na usnama nema lojne žlezde. Ona nema način da sama stvori zaštitna ulja neophodna za zadržavanje vode i regulaciju stepena vlažnosti. Usne su podložnije spoljašnjim uticajima, pa se brže isušuju i zahtevaju posebnu negu.  

Negu usana najbolje je započeti preispitivanjem određenih navika. Oblizivanje usana, disanje na usta, nedovoljan unos vode u organizam. Sve ove radnje podstiču isušivanje usana i ujedno mogu navesti osobu da krene da gricka ispucalu kožu na usnama, čime se stvaraju ranice  podložne infekcijama, a stanje usana još više pogoršava.

 

Korišćenje neadekvatnog preparata za usne

Bilo da se radi o balzamu za negu usana ili kozmetičkim preparatima poput karmina, sjaja i olovke za usne, njihov sastav određuje dugoročnu sudbinu izgleda usana. Postoje preparati koji u sebi sadrže elemente koji stanje suvih usana mogu da pogoršaju. U pitanju su sledeći sastojci

  • kamfor
  • mentol
  • fenol

Određeni sastojci u proizvodima za negu usana mogu sadržati elemente koji su potencijalni alergeni. Ako je osoba alergična na neki od njih, korišćenjema proizvoda usne postaju crvene, suve i ispucale, uz intenziviran osećaj peckanja, pa čak i bola. Primeri supstanci koje su najčešće dobri za negu usana ali mogu biti alergeni su kokosovo ulje, lanolin i pčelinji vosak. Generalni savet je da se biraju prirodni proizvodi bez dodatih mirisa, boja i ukusa. 

 

kozmetika za ispucale usne

 

Opšte zdravstveno stanje i određeni lekovi

Izbalansirana ishrana i adekvatna hidratacija, kretanje, zdrav san i kontrolisan nivo stresa neophodni su preduslovi za zdravlje organizma. Nedostatak nekih nutrijenata poput vitamina C ili vitamina B12 može, pored ostalih problema, stvoriti ispucale usne. Sa druge strane, previše vitamina A, s obzirom da se on u organizmu akumulira, takođe može uticati na isušivanje usana.

Lekovi iz grupe antihistaminika, hemioterapeutskih lekova i diuretika mogu kao neželjeni efekat imati dehidrataciju organizma koja se ispoljava i na koži tela i usnama. Sredstva za tretiranje akni mogu sadržati salicilnu kiselinu ili benzoil peroksid, koji mogu imati efekat isušivanja usana, pa čak i pucanja kože na usnama ukoliko dođu u dodir sa tim sredstvima.

 

Nega usana tokom zime

Prema navodima Američke akademije dermatološke asocijacije, balzam za usne treba nanositi svaka dva sata dok se provodi vreme napolju. Međutim, od učestalosti nanošenja balzama, možda važniju ulogu ima njegov sastav. Većina ljudi je ispobala različite preparate za usne, od običnog vazelina, pa do možda mnogo skupljih, brendiranih proizvoda u “fancy” pakovanjima, koji nekada više služe za prikazivanje i davanje predstave pri nanošenju, odnosno zavođenju, od same nege usana.

Pri kupovini balzama za usne pomaže ako se ima na umu koje su to prirodne substance koje neguju usne i pomažu pri zaceljenju ispucalih usana. Dermatolozi preporučuju proizvode u čijem sastavu se nalazi bar neki od sledećih:

  • ricinusovo ulje
  • ulje semena konoplje
  • ši puter
  • ceramidi
  • vazelin
  • sastojci za zaštitu od sunca, kao što su titanijum oksid ili cink oksid - čak i zimi, važno je da zaštitite usne od sunca. Sunčevi zraci prodiru i kroz oblake i štetno deluju posebno ako je ispucala donja usna.

 

Piling za usne

Primenom jednom nedeljno, ili ređe, već prema potrebama, piling za usne učiniće ih savršeno mekim, elastičnim i mladalački lepim. Eliminacijom izumrlih ćelija kože sa usana stvara se nežna podloga spremna da u punom kapacitetu upije sve korisne sastojke balzama koji se nanosi nakon pilinga.

Bilo da se koristi kupljeni, gotov piling za usne, ili spremljen u kući od prirodnih sastojaka bitno je da se nanosi kružnim pokretima blago utrljavajući jedan do dva minuta. Piling se potom ispira mlakom vodom, a na usne nanosi željeni balzam.

Za piling spremljen kod kuće u količini od jedne kašikice mešaju se aktivni sastojci (šećer, mlevena kafa, cimet) sa emolijentima (med, ši puter, vazelin, kokosovo, maslinovo ili ulje jojobe).

 nega usana

Izgled usana koji je uvek u trendu

Modni trendovi koji se odnose na izgled usana se u takozvanoj industriji lepote menjaju iz decenije u deceniju. Istorija beleži periode kada su tanke sjajne usne sa istaknutim amorskim lukom gornje usne smatrane najatraktivnijim. Šezdesete godine 20. veka obeležile su blede usne, boje kože, čime se akcenat stavljao na jaku šminku očiju. Današnje vreme obeležavaju pune usne, popularizovane od strane poznatih ličnosti, što je industriji estetske hirurgije napunilo kase, ali pomalo učinilo da mnoge žene počinju da liče jedna na drugu.

Nema ništa loše u tome da se prati moda i da se bude u trendu. Naprotiv! Svako treba da se nosi onako kako se dobro oseća u svojoj koži. Ali dobro je imati na umu da svaka šminka najlepše stoji na zdravim i negovanim usnama i da one svaki poljubac čine senzualnijim i poželjnijim. 

Meke usne, prirodne boje, hidrirane i zdrave uvek će biti u modi i svako ko ih nema, poželeće da ih ima!

 

usne